Toestemming voor helihaven Den Haag

geplaatst in: Nieuws | 0

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland (GS) zien geen belemmeringen voor de komst van een helikopterluchthaven in Den Haag aan de Ypenburgse Spoorlaan. Zij stellen Provinciale Staten daarom voor om een luchthavenregeling voor deze locatie vast te stellen.

Met deze regeling mag het bedrijf Heliplan jaarlijks 800 vluchten met helikopters uitvoeren (maximaal 400 starts en 400 landingen) vanaf 7.00 uur tot een kwartier na zonsondergang.

De provincie heeft de aanvraag van Heliplan op een groot aantal onderdelen getoetst, waarvan veiligheid, geluidshinder en luchtkwaliteit de belangrijkste zijn. Er zijn geen wettelijke beperkingen of bezwaren om de aanvraag te weigeren, aldus GS. De locatie aan het Prins Clausplein voldoet aan de verplichting dat een helihaven op tenminste 500 meter buiten de woonbebouwing moet liggen.

Het ontwerp voor de luchthavenregeling heeft 6 weken ter inzage gelegen. Daarop zijn 376 zienswijzen binnengekomen. Op een aantal onderdelen is de regeling aangepast. Zo is verwijderd dat er mag worden afgeweken van in- en uitvliegroutes als de veiligheid dat vereist. Verder is ook opgenomen dat de exploitant afspraken met de Luchtverkeersleiding Nederland moet maken voor een goede inpassing van de vluchten tussen het luchtverkeer van en rondom Rotterdam The Hague Airport.

Vervolg

Als Provinciale Staten (PS) de regeling hebben geaccordeerd, kan de gemeente Den Haag een ontheffing verlenen voor het bestemmingsplan om de helihaven ruimtelijk mogelijk te maken. Verder heeft Heliplan dan nog een verklaring voor veilig gebruik luchtruim nodig van de Inspectie van de Leefomgeving en Transport en een overeenkomst met de Luchtverkeersleiding Nederland om de helihaven in gebruik te kunnen nemen.

[bron: Provincie Zuid-Holland]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.